AINO
käsikirjoitus Kirsti Manninen ohjaus Kirsi Jokela

Kaikkihan me tiedämme suuren suomalaisen säveltäjän, Jean Sibeliuksen. Suurin osa tietää myös, että Ainola, Sibeliuksen perheen koti on saanut nimensä Aino Sibeliukselta, säveltäjäsuuruuden vaimolta. Mutta moniko meistä tietää Ainosta jotain muuta?

Latoteatterissa oli kantaesityksenä, kuinkas muutenkaan, ensimmäisen osan trilogiasta Tuusulanjärven muusat.

Aino Sibeliuksen tarina

Latoteatterin uutuusnäytelmä Aino on sankaritarina, mutta sen sankari ei ole kansallissäveltäjä Jean Sibelius vaan hänen pieni, sitkeä vaimonsa. Kun kuvernööri Järnefeltin kaunis ja tavoiteltu kuopustytär tuli naimaikään, oli kosijoiden joukossa kaksi neroa. Jean Sibelius oli Armas-veljen toveri Helsingin musiikkiopistosta. Juhani Aho eli Brofeltin Jussi oli Ainon Arvid-veljen ystävä ja hänen äitinsä suojatti. Oli julkinen salaisuus, että kenraalitar Järnefeltillä ja nuorella kirjailija-Juhanilla oli poikkeuksellisen lämmin suhde. Kun Jussi suuntasi palvontansa äidin sijasta tyttäreen, ristiriitaisia tunteita oli itse kullakin. Aino ratkaisi asian omalla tavallaan, antoi Jussille rukkaset ja meni salaa kihloihin Jannen kanssa.

"Elämäni tehtävä on rakastaa sinua kuolemaan asti, ja elämäni ehto on sama", nuori Aino kirjoitti Jannelleen. Tosiasiassa hän ryhtyi vieläkin vaikeampaan tehtävään: suojelemaan Jannea ja hänen jumalaista lahjakkuuttaan ryyppyseuroilta, holtittomalta rahankäytöltä ja kaikelta siltä, mikä uhkasi suistaa hänen nerokkaan aviomiehensä turmioon.

Latoteatterin Aino ei ole mikään kaino muusa vaan vahva ja temperamenttinen nainen, joka nousee yhä uudelleen taistelemaan Jannensa ja perheensä puolesta. Jokisen ladossa nähtiin todellinen vuosisadan rakkaustarina, sen hilpeimmät, kauneimmat ja hauraimmat hetket.

Esitykset ovat tältä kesältä ohi, kiitämme kaikkia katsojiamme, ja palaamme asiaan ensi kesänä Maija Halosen tarinassa…

Löydät meidät myös Facebookista

 

Tässä linkki näytelmäntekosivuille (sivu suojattu, tarkoitettu vain näytelmän tekijöille)

Paluu