Mäntsälän kapina kiehtoo yhä mieliä, vaikka kuuluisasta kapinaviikosta on kulunut jo yli seitsemänkymmentä vuotta. Pohjalaiset pohtivat parhaillaan, mikseivät he lähteneet joukolla Mäntsälään. Me Latoteatterissa kerromme, miksi Mäntsälän miehet lähtivät Ohkolan työväentalolle estämään Mikko Erichin puhetilaisuutta ja päätyivät sitten viikoksi kapinaleiriin suojeluskuntatalolle, kartanoon ja Mäntsälän työväentaloon. Me paljastamme, miksi Sääksjärven isännät ja heidän vaimonsa ja lapsensa vihasivat punaisia niin silmittömästi.  Me kerromme myös, miksi Jumalan valitsema kansanjohtaja Vihtori Kosola tahtoi yöksi Saaren kartanoon ja miksei jääkärikenraali Wallenius voinut sietää Saaren ”Tinasapelia”.

Mäntsälän kapina ei ole vain miesten vaan nimenomaan naisten historiaa.  Sosialidemokraattista kansanedustajaa Mikko Erichiä ja Mäntsälän suojeluskunnan johtohahmoa paroni Richard de la Chapellea yhdistivät paitsi pitkät ja kosteat juomingit Porvoon seurahuoneella myös kaunis Anni, joka oli ensin rouva Erich ja sitten vapaaherratar de la Chapelle, Mäntsälän valkoisten kuningatar. Mitä mahtoivatkaan ajatella Mikko ja Anni Erichin teini-ikäiset lapset, Ilmari ja Inkeri, kun heidän isäänsä ei päästetty edes puhumaan Mäntsälään?

Sydänten kapinassa saavat puheenvuoron myös ne naiset, joista historia ei tiedä mitään. Rohkea Saara on Anni-rouvan luottopiika, josta tulee Mäntsälän työväentalon vahtimestari. Hän kasvattaa veljentytärtään Vappua, joka ei tiedä vanhemmistaan muuta kuin että he katosivat Neuvosto-Karjalaan keväällä 1918. Historian tuntemattomia voimanaisia ovat myös Annin Julia-täti ja Saaren ylpeä leskiparonitar, syntyjään Stjernvall.

Latoteatterin tämän kesän näytelmässä historia ei ole vain puheita ja pullistelua. Me kutsumme katsojat elämysmatkalle, jossa kirjoista luettu muuttuu äkkiä todeksi.  Perimmäinen historia on nimittäin punottu ihmisten tunteista, heidän heikkouksistaan ja vahvuudestaan, naurustaan ja kyynelistään. Todellinen kapina oli se, joka tapahtui ihmisten sydämissä.

Kirsti Manninen Mäntsälässä keväällä 2005


Paroni Richard de la Chapellen perhe

Sääksjärven Niittymaat

Inkeri ja Ilmari Erich

Maija, Voitto, Saara, Pikku-Vappu ja Vappu

Pikku Ilmari ja Pikku Inkeri

Lehdenmyyjät

Ohkolan poliisit

Tina-Sylvi

Jääkärikenraali Wallenius ja Vihtori Kosola

Miesten kesken!!

Kiitämme kaikkia katsojia!

Paluu